Vi fick en fråga från Nordiska Kompaniet, även känt som varuhuset NK. De hade ett problem. Skulle det vara möjligt att ta fram en fönsterlösning som motverkar så kallade smash and grab-inbrott, något som var betydligt bättre än det som redan fanns på marknaden? En ny affärsidé hade ramlat ner i knät på oss.

Vi gick raka vägen till ritbordet. Luleå tekniska universitet involverades i processen och efter ett par månader fanns en första prototyp som vi åkte till kunden för att visa och demonstrera. Planen var att köra med en bil i vår fönsterruta. Det skulle bli onödigt spännande. Ett par timmar innan det var dags hade vi fortfarande inte fått tag i något lämpligt fordon. I lunchrummet i ett närliggande cementgjuteri lyckades vi i elfte timmen hitta en kille som hade en bil till salu. Behöver vi säga att bilen köptes osedd.

Pilottestet genomfördes med mycket lyckat resultat och kunden blev förtjust. Vi hade hittat en lösning som skyddar mot en typ av brott som tidigare varit i stort sett omöjligt att värja sig mot. Och lösningen heter Keep Safe.

Nordiska Kompaniet har sedan dess installerat Keep Safe vid båda sina varuhus, i Stockholm och Göteborg. Och ja, de har haft inbrottsförsök sedan dess, men förövarna har fått vända tomhänta medan verksamheten har kunnat fortsätta i stort sett utan avbrott.

Mycket har hänt sedan dess. Bolaget Keep the company AB har grundats och Keep Safe är nu en patenterad lösning. Med sikte på att skapa en säkrare och tryggare tillvaro för människor växer vi nu på en internationell marknad.  

All successful collaborations
begin with a dialogue