Vi fick en fråga från Nordiska Kompaniet, även känt som varuhuset NK. De hade ett problem. Skulle det vara möjligt att ta fram en fönsterlösning som motverkar så kallade smash and grab-inbrott, något som var betydligt bättre än det som redan fanns på marknaden? En ny affärsidé hade ramlat ner i knät på oss.

Vi gick raka vägen till ritbordet. Luleå tekniska universitet involverades i processen och efter ett par månader fanns en första prototyp som vi åkte till kunden för att visa och demonstrera. Planen var att köra med en bil in en fönsterruta, förstärkt med vår infästning.

Det skulle bli onödigt spännande. Ett par timmar innan det var dags hade vi fortfarande inte fått tag i något lämpligt fordon. I lunchrummet i ett närliggande cementgjuteri lyckades vi i elfte timmen hitta en kille som hade en bil till salu. Vi kan tillägga att bilen köptes osedd.

Pilottestet genomfördes med mycket lyckat resultat och vi skakade hand med kunden på stående fot. NK har sedan dess installerat Keep Safe System i båda sina varuhus, i Stockholm och Göteborg. Och ja, de har haft inbrottsförsök sedan dess, men förövarna har åtskilliga gånger fått vända tomhänta medan verksamheten har kunnat fortsätta utan avbrott.

Vi hade hittat en lösning som skyddar mot en typ av brott som tidigare varit i stort sett omöjligt att värja sig mot. 

Mycket har hänt sedan vår första installation. Keep Safe System är nu en patenterad lösning och många spännande stora projekt är igång. Med sikte på att skapa en säkrare och tryggare tillvaro för människor växer vi nu på en internationell marknad.  

Alla lyckade samarbeten
börjar med en dialog