Att vårt system har en helt unik prestanda, det är vi säkra på. För att verifiera och demonstrera vår lösning satsar vi på att genomföra olika typer av tester.

Sprängtester 

I juni 2021 genomförde vi sprängtester. På plats fanns inbjudna leverantörer och RISE Research Institutes of Sweden som certifierande organ. Det skulle bli en riktigt spännande dag.

Inför testerna designade vi och tog fram ett antal fönsterpartier och en glasad dörr. 

Eftersom vårt system inte testats mot sprängning tidigare bestämde vi oss för att sätta två olika glaskombinationer på prov; KeepSafe med glas godkända för nivå EXR3 och KeepSafe+ med glas godkända för nivå EXR1 och EXR3. Fönsterpartierna mätte hela 1500 X 2000 mm, vilket enligt RISE var mycket större än vad som tidigare testats. Dörren tillverkades med glas för nivå EXR3.

Vi byggde även om en 20 fots fraktcontainer, där enheterna skulle riggas.

Testerna genomfördes den 29 juni på Drivecenter Arena i Fällfors, 50 km från Piteå. Vår container fraktades med kranbil till ett stort sandtag omgivet av höga vallar i utkanten av testanläggningen.

Här riggade vi testerna tillsammans med representanter från RISE, Sveriges forskningsinstitut och certifierande organ, och sprängchefen Torgny Tjärnlund från Bergteamet som ansvarade för dynamiten och sprängladdningarna.

På plats som åskådare fanns även viktiga leverantörer som var lika spända och förväntansfulla som oss. Skulle det här verkligen fungera?

Först ut till test var vår Keep Safe-lösning med ett glas dimensionerat för att klara 12 kg dynamit. Torgny laddade med 14,6 kg, vilket motsvarar nivå EXR3.

När allt var riggat tog alla plats bakom sandvallarna på behörigt avstånd från testområdet. Spänningen som låg i luften när nedräkningen började gick nästan att ta på. Den kraftiga smällen fick marken att gunga och ett mörkt moln av krut steg mot himlen.

Promenaden från säkerhetsområdet till sprängplatsen var minst sagt nervpirrande, med känslor blandade av både bävan och förväntan.
Vad skulle vi mötas av?

När vi kom runt hörnet och insåg att både glaset och ramen klarat sig spred sig en känsla av eufori bland oss alla. Det hade gått vägen, till och med bättre än vi vågat drömma om. Glaset var intakt och resultatet visade inga spår av splitter på insidan av containern, vilket var en förutsättning för att testet skulle räknas som godkänt.

I nästa test användes ett fönster utrustat med vårt KeepSafe+ system med glas godkänt för EXR1, vilket motsvarar 3 kg dynamit. Med nyvunnet självförtroende laddades återigen 14,6 kg. Och än en gång kunde vi konstatera och glädjas åt att vår lösning fungerar precis som vi tänkt.

Stärkta av framgången blev vi allt modigare. Vi bestämde oss för att testa mot högsta nivå, EXR5 med vår KeepSafe+-lösning och EXR3 glas. Samma procedur men med 23,4 kg dynamit. 

Efteråt fick vi höra att explosionen hade hörts många mil därifrån. Men vår konstruktion, den stod pall. Resultatet visar att det är möjligt att använda tunnare glas och ändå uppnå högsta säkerhetsnivå när Keep Safe System är installerat. 

Succén var ett faktum. Leverantörerna jublade tillsammans med oss. Sprängchefen Torgny Tjärnlund, en garvad veteran med mer än 40 års branscherfarenhet, trodde inte sina ögon.

För våra kunder innebär resultatet att vi kan erbjuda en verifierad lösning för fönsterpartier med tunnare glas. Lättare konstruktioner med snyggare design till lägre kostnader, med bibehållen högsta säkerhetsnivå.

Alla lyckade samarbeten
börjar med en dialog