Vi fick en fråga från Nordiska Kompaniet, även känt som varuhuset NK. De hade ett problem. Skulle det vara möjligt att ta fram en fönsterlösning som motverkar så kallade Smash and Grab-inbrott, något som var betydligt bättre än det som redan fanns på marknaden? En ny affärsidé hade ramlat ner i knät på oss.

Vi gick raka vägen till ritbordet. Luleå tekniska universitet involverades i processen och efter ett par månader fanns en första prototyp som vi åkte till kunden för att visa och demonstrera. Planen var att köra med en bil i vår fönsterruta. Det skulle bli onödigt spännande. Ett par timmar innan det var dags hade vi fortfarande inte fått tag i något lämpligt fordon. I lunchrummet i ett närliggande cementgjuteri lyckades vi i elfte timmen hitta en kille som hade en bil till salu. Behöver vi säga att bilen köptes osedd.

Pilottestet genomfördes med mycket lyckat resultat och kunden blev förtjust. Vi hade hittat en lösning till hur man skyddar sig mot en typ av brott som tidigare varit i stort sett omöjlig att värja sig mot. Keep Safe var ett faktum.

Nordiska Kompaniet har sedan dess installerat vår lösning vid båda sina varuhus, i Stockholm och Göteborg. Och ja, de har haft inbrottsförsök sedan dess, men förövarna har fått vända tomhänta medan verksamheten har kunnat fortsätta utan avbrott.

Nu är vi redo att ta nästa steg. Vi är övertygade om att vår banbrytande produkt har potential att skapa förutsättningar för en säkrare och tryggare tillvaro i många offentliga miljöer.

Fler nyheter

Fullträff för Keep safe system i beskjutningstest

Fullträff för Keep safe system i beskjutningstest

Keep safe system har nyligen genomgått framgångsrika tester mot beskjutningsattacker hos RISE Research Institutes of Sweden, vid deras ballistiska laboratorium i Varberg. De rigorösa testerna utfördes enligt standard SS-EN 1522:1998, som specificerar krav och...