Keep Safe är en banbrytande produkt som effektivt motverkar smash and grab- inbrott. Med ett nytt patent och ett bolag förstärkt med fler ägare väntar nu en stor internationell satsning.

I en tid när många typer av brott ökar och det har blivit en självklarhet att skydda sig mot inbrott och överfall, stiger efterfrågan på säkerhetslösningar. Piteåföretaget SPINAB (Stålpartier i norr AB) har utvecklat en unik konstruktion som effektivt förhindrar smash and grab-kupper, en typ av inbrott som blivit allt vanligare. Lösningen, som ägs och marknadsförs av bolaget Keep, har bland annat installerats hos NK i Stockholm och Göteborg, med mycket gott resultat. – Vi ser att det finns ett stort intresse för Keep Safe. Det finns ingen liknande säkerhetslösning på marknaden, säger Ulf Isaksson.

Starkt team satsar internationelltPatentet är klart i Sverige och patentansökningar (PCT) som omfattar Europa, Nordamerika, Eurasia inklusive Ryssland, Förenade Arabemiraten och Australien är inskickade. Det innebär att Keep Safe nu kommer att lanseras på världsmarknaden. Samtidigt har bolaget förstärkts med mer kompetens. Förutom grundarna Ulf Isaksson, Tomas Persson och Svante Björk från SPINAB har Håkan Karlsson, Kajsa Fasth och Mikael Gunnari från Nordic business by Tecnotrade anslutit som delägare. – Vi är ett riktigt starkt team med stor erfarenhet. Tillsammans kompletterar vi varandra med bred kompetens inom allt från produktion, leverans och installation till internationalisering, försäljning, marknad och kommunikation, säger Kajsa Fasth.Unik konstruktionSmash and grab är en typ av inbrott där förövarna kör in i och krossar ett fönster med en bil eller ett annat större fordon för att sedan plocka på sig varor. Ofta rasar hela fönsterpartier in, vilket förutom direkta ekonomiska förluster skapar stor förödelse och dyrbara stillestånd i verksamheten. Keeps patenterade lösning ligger i själva konstruktionen, som är verifierad av Luleå tekniska universitet. En dämpande infästning i karmen förhindrar att glaset lossnar och rasar in, vilket effektivt stoppar inbrottet. Delar som blivit skadade kan dessutom snabbt bytas ut och näringsidkaren kan fortsätta att bedriva sin verksamhet utan större avbrott.Trygghet i offentliga miljöerKeep marknadsför skräddarsydda helhetslösningar för byggnader där kravet på design i kombination med skydd och trygghet är extra högt. Möjligheterna att uppfylla krav på utförande och storlek är lika stora som för vanliga specialtillverkade fönster och dörrar. Keep Safe lämpar sig därför extremt väl för exempelvis varuhus och butiker, myndighetsbyggnader, fängelser, polisstationer, banker, postkontor, flygplatser, tunnelbanor och larmcentraler. – Det finns mycket att vinna genom att ligga steget före och förebygga brott och allvarliga olyckor, säger Håkan Karlsson. Tillverkningen kommer även fortsättningsvis att vara förlagd hos SPINAB, i Öjebyn strax utanför Piteå.
På bilden, från vänster:Tomas Persson, Svante Björk, Kajsa Fasth, Mikael Gunnari, Håkan Karlsson och Ulf Isaksson

 

Fler nyheter