I augusti 2021 drabbades Esrange Space Center i Kiruna av en brand som hade kunnat få förödande konsekvenser. Efter olyckan installerades Keep Safe System.

Olyckan inträffade i samband med en planerad testbränning av raketmotorer, något som genomförs regelbundet på rymdbasen. En testraket som var starkare än förväntat slet sig vid antändningen loss från sin ramp och åkte iväg 200 meter. Den skenande farkostens framfart orsakade omfattande materiella skador. Två byggnader på området brann ner till grunden och flera andra skadades. Lyckligtvis kom inga människor till skada. 

Direkt efter branden startades ett internt projekt för att återuppbygga sondraketuppskjutningsförmågan och samtidigt se över säkerheten på testområdet.
Under hösten fick Keep en förfrågan om att installera Keep Safe System i brandcellsgränserna. I februari levererade vi de nya enheterna, som ska skydda personalen från explosioner i framtiden.

Esrange Space Center ägs av Swedish Space Corporation och är Sveriges enda rymdbas. Anläggningen ligger 45 km öster om Kiruna och har varit i drift sedan 1966, när den första raketen också skickades upp från basen.
Idag arbetar Esrange med satellitkommunikation och utför tjänster inom rymd-, atmosfär- samt tyngdlöshetsforskning, i samarbete med forskare över hela världen.

Vi på Keep är naturligtvis mycket stolta att få leverera säkerhet till rymdindustrin.

Fotomaterial: ©SSC

Fler nyheter

NCC på besök

NCC på besök

Representanter från NCC har hälsat på för att titta på vår mockup av fasadpartier inför kommande installation vid Västlänken, deletapp Centralen i Göteborg. De var mycket nöjda med vad de såg och vi ser fram emot samarbetet i detta omfattande och mycket spännande...

Keep safe system goes west

Keep safe system goes west

Med patentet klart i USA arbetar vi nu även för att etablera Keep safe system på denna stora och intressanta marknad.

Heta framgångar för Keep öppnar nya marknader

Heta framgångar för Keep öppnar nya marknader

Förra veckan genomförde vi brandtester med vårt patenterade system för säkra fasader och dörrar, Keep Safe System. Det blev en ytterligare en stor succé, som öppnar för ännu fler möjligheter.   Brandtesterna gjordes i Aachen, Tyskland i samarbete med...