I augusti 2021 drabbades Esrange Space Center i Kiruna av en brand som hade kunnat få förödande konsekvenser. Efter olyckan installerades Keep Safe System.

Olyckan inträffade i samband med en planerad testbränning av raketmotorer, något som genomförs regelbundet på rymdbasen. En testraket som var starkare än förväntat slet sig vid antändningen loss från sin ramp och åkte iväg 200 meter. Den skenande farkostens framfart orsakade omfattande materiella skador. Två byggnader på området brann ner till grunden och flera andra skadades. Lyckligtvis kom inga människor till skada. 

Direkt efter branden startades ett internt projekt för att återuppbygga sondraketuppskjutningsförmågan och samtidigt se över säkerheten på testområdet.
Under hösten fick Keep en förfrågan om att installera Keep Safe System i brandcellsgränserna. I februari levererade vi de nya enheterna, som ska skydda personalen från explosioner i framtiden.

Esrange Space Center ägs av Swedish Space Corporation och är Sveriges enda rymdbas. Anläggningen ligger 45 km öster om Kiruna och har varit i drift sedan 1966, när den första raketen också skickades upp från basen.
Idag arbetar Esrange med satellitkommunikation och utför tjänster inom rymd-, atmosfär- samt tyngdlöshetsforskning, i samarbete med forskare över hela världen.

Vi på Keep är naturligtvis mycket stolta att få leverera säkerhet till rymdindustrin.

Fotomaterial: ©SSC

Fler nyheter